Iewan

Uit Cooplink Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Iewan, voluit ‘Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Nijmegen’ (Lent)

Toekomstige huurders, vrijwilligers en professionele bouwvakkers werkten zij aan zij aan de totstandkoming van een opmerkelijk nieuwbouwproject, met sociale huurwoningen opgetrokken uit stro, leem en hout. Lijkt het je leuk om een kijkje te nemen bij Iewan? Kom dan naar de rondleiding die elke eerste zaterdag van de maand wordt georganiseerd.


Van droom naar werkelijkheid

Het begon met een gedeelde droom van duurzaam en gemeenschappelijk leven, zes jaar geleden aan een keukentafel in Ubbergen. Maar het bleef niet bij dromen alleen. Al snel bleek dat er veel meer mensen verlangden naar een andere manier van wonen en samenleven. Iewan, voluit ‘Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Nijmegen’, was geboren. Iewan zocht -én vond- samenwerking met woningcorporatie Talis en bouwbedrijf Vastbouw. Ook de Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG), de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland bleken meer dan bereid het initiatief te steunen. Met z’n allen zorgden zij ervoor dat de droom werkelijkheid kon worden.


Samen bouwen aan een uniek project

Op 17 maart 2014 werd op de bouwplaats het startsein gegeven. Iets meer dan een jaar later, op 1 mei 2015, werd de bouw voltooid. De toekomstige bewoners hebben zelf het houtskelet met stro opgevuld en de muren afgewerkt met leemstuc. Zij werden hierbij ondersteund door in totaal ruim tweehonderd vrijwilligers die al doende ervaring opdeden met stro- en leembouw.


Duurzaam en gemeenschappelijk bouwen en leven

De woongemeenschap biedt plek aan gezinnen, woongroepen, alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens. Bij Iewan wonen op het moment 44 volwassenen en 6 kinderen. Samen dragen zij zorg voor hun leefomgeving. Zij delen een aantal gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen, en er is ook de mogelijkheid om werkruimtes te huren. Naast een groot pand met wooneenheden is er De Kleine Wiel, een multifunctioneel gebouw waar verschillende activiteiten georganiseerd worden. De gemeenschappelijke tuin wordt aangelegd op basis van permacultuur, een ecosysteem dat zichzelf in stand houdt en waarbij zoveel mogelijk eetbare producten worden geproduceerd. Het project is zo ecologisch mogelijk gebouwd. Dit uit zich niet alleen in de keuze voor milieuvriendelijke bouwmaterialen als stro en leem, maar ook in toepassingen die hergebruik en energiebesparing stimuleren. Zo zijn er zonnepanelen om energie op te wekken en een rietfilter voor de zuivering van afvalwater.


Kernwaarden

  1. Ecologisch & duurzaam
  2. Gemeenschappelijk & sociaal
  3. Educatief & naar buiten toe gericht


Wil je meer weten over de uitgangspunten van Iewan, en hoe die in de praktijk gestalte krijgen? Klik dan door naar hun website: www.iewan.nl