Kennisdeelsessie De VrijCoop constructie 9 februari 2022

Uit Cooplink Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vind jij solidariteit en betaalbaar wonen ook zo belangrijk? Heb je al eens van VrijCoop gehoord? VrijCoop is een vereniging van wooncoöperaties, die samen panden vrijkopen van de markt en tot collectief eigendom maken. Zo zetten ze zich in voor betaalbare woonruimte voor iedereen. VrijCoop is geïnspireerd door het succesvolle Duitse Mietshäuser Syndikat. In deze sessie gaan dieper op het VrijCoop-model in.


Ter inspiratie

Drie sprekers telt het programma, alle drie delen ze hun ervaringen vanuit een andere invalshoek.

  • De Duitse stadsgeografe Corinna Hölzl vertelt (in het Engels) over het Miethäuser Syndikat, dat in Duitsland 171 gerealiseerde projecten telt, plus nog eens 15 initiatieven die op zoek zijn naar een locatie.
  • Marije Baalman is een van de oprichters van VrijCoop en toekomstig bewoner van Bajesdorp, dat ook lid van VrijCoop is. Zij vertelt over de idealen die tot VrijCoop hebben geleid en welke projecten zich daar achter scharen.
  • Ad Vlems is initiatiefnemer van Ecodorp Boekel, het eerste lid van VrijCoop. Ad deelt zijn ervaringen en laat je zien welke waarde VrijCoop je brengt op de lange termijn.


Verslag Kennisdeelsessie VrijCoop

Presentatie Corinna Hölzl

Presentatie Marije Baalman

Presentatie Ad Vlems