Roggeveenstraat

Uit Cooplink Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Woonvereniging Roggeveenstraat is eind 2018 eigenaar geworden van 65 woningen in 37 panden in de Roggeveenstraat in Den Haag. De woningen zijn in het begin van de vorige eeuw gebouwd.

Kernwaarden[bewerken]

  • Gemeenschapszin, betaalbare woningen en duurzaamheid (samen betaalbaar en duurzaam wonen).
  • Daarnaast behoud van straatgezicht (ziel)

Sociale huur[bewerken]

De woningen blijven sociaal verhuurd aan de leden en de huurprijs is gebaseerd op de WWS-puntentelling met soms een (tijdelijke) aftrek voor onderhoud. Leden zijn dus gewone huurders. Wij liberaliseren niet, ook als dat qua puntentelling mogelijk zou zijn. We gaan zelf over de toewijzing, maar de gemeente stelt wel een inkomenseis voor een huisvestingsvergunning. We willen de huidige diversiteit behouden/versterken. Er is weinig voorlopig weinig zicht op verloop.

Gemeenschappelijke voorzieningen[bewerken]

Er zijn twee inpandige fietsenstallingen, die bewoners samen gebruiken. En er is een loods in de tuin, die nog verbouwd moet worden tot gemeenschappelijke ruimte met diverse functies. Ook is er een opslagruimte en een beeldhouwatelier, die verhuurd zijn.

Het Welpje[bewerken]

Biologische Moestuin Het Welpje is een trefpunt in de Roggeveenstraat. Wat begon als een leuk moestuintje voor de bewoners is inmiddels uitgegroeid tot een prachtige planten- bloemen en moestuin waar het heerlijk vertoeven is. Of je nou met de bewoners samen de handen uit de mouwen en in de grond steekt of rustig op een van de bankjes van onze bijen geniet die de omgeving zo prachtig laten bloeien, het is en blijft een uniek rustpunt in een leuke wijk volop in beweging.

Achtergrond[bewerken]

De woningen waren in bezit van Haag Wonen, een Haagse corporatie. De woningen waren bedrijfseconomisch niet rendabel op te knappen conform de geldende regels en normen. Er waren zeer vergevorderde sloop-/nieuwbouwplannen. De voorbereidende stichting is in 2014 opgericht; het heeft dus vijf jaar geduurd. In het eerste jaar hebben we Haag Wonen kunnen overtuigen dat we werkelijk in staat waren om dit project aan te kunnen en dat we de maatschappelijke opgave zouden voortzetten. Vervolgens hebben we samen keihard gewerkt om het voor elkaar te krijgen. De meeste tijd is gaan zitten in het verkrijgen van toestemming van de Autoriteit Woningcorporaties; aanpassen en uitleggen van wet- en regelgeving. Zo zijn we bijvoorbeeld een gewone vereniging geworden en geen coöperatie, omdat dat niet mocht onder de tijdelijke beleidsregel.

Meer weten?[bewerken]

http://roggeveenstraat.nl/