Woningwaarderingsstelsel (WWS)

Uit Cooplink Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het woningwaarderingsstelsel (WWS), ook puntensysteem genoemd, is een systeem om een redelijke huurprijs voor een woning vast te stellen. Het wordt bij geschillen toegepast door de Huurcommissie. Verhuurders kunnen het systeem toepassen bij het bepalen van de huur die ze kunnen vragen. Huurders kunnen het systeem toepassen om te beoordelen of ze kansrijk bezwaar kunnen maken tegen een huurverhoging, of kansrijk een huurverlaging kunnen verlangen.

Een woning krijgt punten (WWS-punten) toegekend op basis van oppervlakte en voorzieningen. Voor zelfstandige en onzelfstandige woningen zijn er aparte puntensystemen. Bij het systeem voor de zelfstandige woning worden er bijvoorbeeld ook punten toegekend voor de energie-index (Energie-label) van de woning, terwijl dit voor de onzelfstandige woning (bijvoorbeeld studentenkamers) geen punten oplevert. In 2015 heeft het woningwaarderingsstelsel (WWS) een ingrijpende wijziging ondergaan met het opnemen van de WOZ-waarde in de puntentelling die de maximaal toegestane huurprijs bepaalt. De puntentelling voor zelfstandige en onzelfstandige woningen is vastgelegd in Bijlage I van het Besluit huurprijzen woningen.

Op de website van de Huurcommissie kan iedereen de puntentelling nalopen. Huurprijscheck

De volgende elementen maken deel uit van het WWS voor zelfstandige woningen:

  1. de oppervlakte van de woning (1 punt per m2);
  2. de oppervalkte van bergingen, schuur of garage (3/4 punt per m2);
  3. het aantal door c.v. of stadsverwarming verwarmde vertrekken;
  4. het energielabel;
  5. keukenuitrusting;
  6. sanitaire voorzieningen;
  7. grootte van balkon/tuin/terras;
  8. serviceflatwoningen 35% extra
  9. WOZ-waarde (sinds 1 oktober 2015)
  10. Extra punten bij een beschermd monument

Per 1 oktober 2016 is de maximale huur van een woning met 146 WWS-punten € 713,68, dat is boven de liberalisatiegrens en dus een te liberaliseren huurwoning.