Zonnepanelen

Uit Cooplink Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Panelen voor elektriciteit[bewerken]

(bron Boschgaard)
Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat, met behulp van fotovoltaïsche cellen in het paneel, een deel van de fotonen uit het zonlicht omzet in elektriciteit.

Het vermogen van de een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dat is het maximale elektrische vermogen dat een zonnepaneel kan leveren. Dus onder min of meer optimale condities, zoals loodrechte ten opzichte van de zon, zomer, geen wolken of schaduw van bomen en gebouwen en een celtemperatuur van 25 °C. Voor de weg die de zonnestralen door de atmosfeer moeten nemen wordt anderhalf maal dikte van de atmosfeer genomen (tijdens hoogzomer in Nederland?).

Een standaard zonnepaneel is 1 bij 1,65 meter (1,65 m2) groot, heeft een vermogen van 250 tot 400 Wp en kost € 400 tot € 600 per paneel (of € 1 tot € 2 per Wp) (prijzen exclusief BTW in 2020)

Panelen voor warmte[bewerken]

Een zonnecollector is een wisselaar dat direct en diffuus zonlicht omzet in warmte. Warmte voor verwarming, tap- en badwater en eventueel ook voor wasmachines.

Zie verder onder zonnecollector

Hybride zonnepanelen[bewerken]

Bestand:Warmtepomp pvt paneel systeem.png
Bestand:Pvt paneel voor warmtepomp bron triple solar.jpg
Bestand:Pvtroofheatpump.jpg

Hybride zonnepanelen zijn PV-zonnepanelen en zonnecollectoren gecombineerd. De panelen leveren zowel elektrische energie als warmte. Ze zijn vooral geschikt indien er een beperkt dakoppervlakte beschikbaar is. Hybride zonnepanelen worden ook wel aangeduid met PVT (Photo Voltaisch Thermisch) panelen. Je wekt er enerzijds elektrische energie en anderzijds warm water mee op.

Prestaties van hybride zonnepanelen[bewerken]

Hybride zonnepanelen hebben een hoge efficiency als het gaat om het opwekken van elektrische energie. In de zomer worden de panelen namelijk gekoeld met vloeistof van het collectorgedeelte. Want gangbare zonnepanelen kunnen in de zomer gemakkelijk 70 graden heeft worden. De efficiency is dan veel lager dan bij lagere temperaturen. Een gekoeld zonnepaneel heeft dus een hoger rendement. Daarnaast heeft een hybride paneel z’n voordeel in de winter. Dan zijn de panelen namelijk warmer en zorgt het ervoor dat vorst of sneeuw sneller smelt. Voor de opwekking van stroom doen de panelen dan eerder hun dienst. In totaal is er een 5 tot 10% hogere elektriciteitsopbrengst. Tegenover de hogere efficiency van de elektrische opwekking staat de lagere efficiency van het collectorgedeelte (warmte). Een gangbare zonnecollector heeft namelijk een veel hoger rendement dan de collector van het hybride zonnepaneel.

Opbrengst hybride zonnepanelen[bewerken]

Gemakshalve kan je stellen dat hybride zonnepanelen per vierkante meter jaarlijks 100 kWh elektriciteit opbrengen en een besparing realiseren van 40 m3 aardgas. Hierbij is ervan uitgegaan dat de panelen dan gericht zijn op het zuiden onder een hoek van 15 tot 40 graden.

Prijs van hybride zonnepanelen[bewerken]

De reden waarom je hybride panelen niet veel ziet heeft ook te maken met de prijs. De prijs is zeker 2 keer zo hoog als gangbare zonnepanelen. Daar krijg je dan wel de collector bij. Maar het is altijd nog veel slimmer om de zonnecollectoren apart aan te schaffen. De som van de investering in zonnepanelen en collectoren is nog altijd veel lager dan de investering in hybride zonnepanelen.

Effectiviteit hybride zonnepanelen[bewerken]

Hybride zonnepanelen kunnen op efficiënte manier elektriciteit opwekken. Dat heeft te maken met de koeling van de panelen die plaatsvindt door het collectorgedeelte. Zonnepanelen presteren nu eenmaal het best wanneer ze niet al te warm worden. In de zomer kan de temperatuur van een traditioneel zonnepaneel al snel oplopen tot meer dan 75˚C en dat is niet gunstig voor het rendement. Het elektrisch rendement van een hybride paneel is dankzij de betere koeling beter dan dat van een traditioneel zonnepaneel. Het thermisch rendement van het collectorgedeelte ligt echter weer wat lager in vergelijking met een traditionele collector.

Transparante zonnepanelen[bewerken]

Te gebruiken als vensterglas of als glazen dak. Lichtdoorlaatbaarheid xx%, 1,20 x 0,60 m, 85 Wp.

Bronnen[bewerken]