Kennisdeelbijeenkomst Cooplink 21 januari 2017

Uit Cooplink Wiki
Versie door Agnes (overleg | bijdragen) op 8 mrt 2017 om 20:23
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoe kunnen we elkaar versterken?

Ruim vijftig initiatiefnemers van wooncoöperaties bogen zich zaterdag 21 januari 2017 over de vraag ‘Hoe kunnen we elkaar versterken’. Cooplink, het kennisnetwerk van wooncoöperaties, maakte met deze eerste ‘live’ bijeenkomst een vliegende start. Kennisnetwerk Cooplink is sinds juni 2016 als digitaal platform vindbaar via www.cooplink.nl en een online kennisbank. De Woonbond, !Woon (voorheen het Amsterdams Steunpunt Wonen) en de Woningbouwvereniging Gelderland begonnen Cooplink om bewoners die met wonen in zelfbeheer of een wooncoöperatie aan de slag willen, te steunen.

Om van steun te zijn, moeten de activiteiten van Cooplink voortkomen uit de behoeften van initiatiefnemers van wooncoöperaties. De eerste ‘live’ bijeenkomst in Utrecht stond dan ook in het teken van kennismaken met elkaar en brainstormen over de vraag ‘Hoe kunnen we elkaar versterken’.

Zeven wooncoöperaties in oprichting gaven eerst een minipresentatie (pecha kucha) van hun initiatief, hun succesfactoren en hun knelpunten. Financiering om een complex of pand aangekocht te krijgen, werd vaak genoemd als knelpunt. Maar ook dat een maatschappelijke kosten baten analyse daarin een uitkomst kan bieden. Hoe dan ook is het van belang te blijven benadrukken wat er mooi, leuk of zinvol is aan een initiatief, drukte de Roggeveenstraat op het hart.

Pecha Kucha

Copekcabana te Amsterdam – Bas van Vlaenderen
Coöperatie Roggeveenstraat te Den Haag – Hanno van Megchelen
Wooncoöperatie Finnewold te Finsterwolde – Solvejg ter Meer
Wishing Well West te Utrecht – Else Huisman
Centraal Wonen Circa te Leeuwarden – Bram Arnold
Sandwijck te Utrechts landschap – Wigle Braaksma
Villa des Roses te Amsterdam – Ineke Vervoort
Cooplink - Bernard Smits
Casco te Utrecht Casco, een kunstinstelling in Utrecht stelde haar locatie ter beschikking voor de eerste bijeenkomst van Cooplink. Casco heeft veel onderzoek, tentoonstellingen en bijeenkomsten georganiseerd over huisvesting. Met name over ‘huisvesting als gemeengoed’ (commons).


Het grootste deel van de middag besteedden de ruim vijftig aanwezigen van in elk geval 22 verschillende wooncoöperaties in oprichting en andere geïnteresseerden, aan een gezamenlijke brainstorm. Die draaide om de vraag ‘Hoe kunnen we elkaar versterken?’. Via de methode van een Ideeënbrouwerij (ook wel metaplan methode) kwamen daar een aantal door iedereen gedragen antwoorden op naar voren.

Initiatiefnemers van wooncoöperaties willen in elk geval hun krachten bundelen op het gebied van coöperatieve financiering, belangenbehartiging en beeldvorming. Ook willen zij gaan werken aan een film (of beeldmateriaal) over wooncoöperaties en kennisuitwisseling over ‘samenleven’, omdat samenleven met meerdere mensen (als collectief) een aantal specifieke uitdagingen met zich meebrengt. Hieronder volgt een stapsgewijze documentatie van de ideeën die naar voren zijn gebracht.

Ideeënbrouwerij

Een Ideeënbrouwerij bestaat uit vijf stappen: twee korte brainstormrondes in subgroepjes met naar aanleiding daarvan plenaire uitwisselingen. Het is de bedoeling dat iedereen vanuit zijn/haar eigen behoeften brainstormt en meedenkt. De kernvraag van deze Ideeënbrouwerij voor Cooplink is: Hoe kunnen we elkaar versterken? Klik in de onderstaande tabel op de foto's voor een grotere weergave (en ga dan terug in de browser om terug te gaan naar de tabel).

Ideeënbrouwerij
subgroep stap 1: Brouwen stap 2: Gisten stap 3: Proeven
1 foto verzamelde ideeën op flapover plenaire samenvatting brainstorm waardering ideeën door alle aanwezigen (met stickers)
2 foto verzamelde ideeën op flapover plenaire samenvatting brainstorm waardering ideeën door alle aanwezigen (met stickers)
3 foto verzamelde ideeën op flapover plenaire samenvatting brainstorm waardering ideeën door alle aanwezigen (met stickers)
4 foto verzamelde ideeën op flapover plenaire samenvatting brainstorm waardering ideeën door alle aanwezigen (met stickers)
5 foto verzamelde ideeën op flapover plenaire samenvatting brainstorm waardering ideeën door alle aanwezigen (met stickers)
6 foto verzamelde ideeën op flapover plenaire samenvatting brainstorm waardering ideeën door alle aanwezigen (met stickers)