Energie opslag in accu's

Uit Cooplink Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

(bron: Boschgaard)
Met zonnepanelen opgewekte energie, die op dat moment 'over' is, opslaan in eigen accu's in plaats van terugleveren aan het net, kan voordelig zijn. Zeker wanneer de saldering zou worden afgeschaft.

Dat kunnen speciaal daarvoor gemaakte accu's zijn, de zogenaamde 'thuis-accu's' (autofabrikanten Tesla en BMW maken die), accu's die ter vervanging uit elektrice auto's zijn gehaald, noodaccu's van een ziekenhuis of andere grote instantie met een nood-elektrische voorziening of misschien zelfs accu's uit auto's met een verbrandingsmotor. Een andere mogelijkheid zijn zoutwateraccu's.

Tweede hands accu's uit elektrische auto's[bewerken]

Energiebedrijf Vattenfall experimenteerd er mee voor eigen opslag.
Mogelijk is het ook bruikbaar voor woningen. (nog verder uit te zoeken)

Er is een bedrijf in Arnhem gevonden dat van 2e hands auto batterijen opslagsystemen maakt. Het wordt er niet veel goedkoper op, echter is het ecologisch wel heel interessant. Als de batterijen gerecycled worden, dan wordt er maar 30 tot 35 procent hergebruikt, de rest gaat weg. Als de batterij een 2e leven krijgt, is dit 95%, en wordt de levensduur verdubbeld alvorens die opgebroken wordt in nieuwe onderdelen. Echter gaan de batterijen maar 5 tot 8 jaar mee in hergebruikte staat, daarna zet je weer een nieuwe partij neer. Over 5 tot 10 jaar denken ze wel dat de techniek verder gevorderd is, en de batterijlevensduur langer is.

Thuis-accu[bewerken]

Een huisaccu kost compleet geinstalleerd vanaf zo’n € 5.500. Voor een woongemeenschap van 20 tot 25 huishoudens kom je dan al gauw op € 100.000
Duurzaam Nieuws schrijft: Vanaf dat moment, of als salderen wordt aangepast of verdwijnt, wordt het financieel rendabel om zelf een accu te hebben. In de andere gevallen geeft de thuisaccu vooral meer zekerheid en flexibiliteit.

Ontwikkelingen[bewerken]

Zout-water accu[bewerken]

Zeezout Batterij

Zink-mangaan accu[bewerken]

Nieuwe zink-mangaan batterij goedkoop, veilig en effectief

Accu met poreuze siliciumstructuur[bewerken]

Brabant krijgt proeffabriek voor superbatterijen

Bronnen[bewerken]